Alergjitë e shkaktuara nga poleni nuk shfaqen vetëm në pranverë!

Ndryshimet klimatike përbëjnë një kërcënim për shëndetin. Miliona njerëz vuajnë nga alergjitë sezonale të shkaktuara nga poleni.

 • Sy të skuqur e të përlotur, rrufë, teshtima e kollë – janë simptoma të njohura nga të gjithë, si tipike të pranverës.

 • Por, tani faktet tregojnë se këto simptoma nuk shfaqen vetëm në pranverë, por edhe në verë dhe në vjeshtë. Madje pritet që numri i tyre të rritet, si pasojë e ndryshimeve klimatike në mbarë botën.

Dioksidi i Karbonit (CO2) si burimi kryesor i ushqyerjes së bimëve për kryerjen e procesit të fotosintezës, është edhe gazi kryesor që ndikon drejtpërdrejt në ngrohjen globale.

Kur ekspozohen ndaj:

 • temperaturave të ngrohta,
 • niveleve më të larta të CO2,

bimët e fillojnë procesin e vegjetacionit më herët dhe e mbarojnë më vonë, si rrjedhojë ato  prodhojnë më shumë polene. Temperaturat e larta bëhen shkaktare për zgjatjen e sezonit të alergjive, sepse:

 • zgjatet koha e polenizimit të bimëve,
 • rritet niveli i ndotjes së ajrit,

të dy këto faktorë ndikojnë në intensifikimin e simptomave të astmës alergjike.

Sipas të dhënave të EPA (Agjensia për Mbrojtjen e Mjedisit në SHBA) rritja e temperaturave në periudhën 1995-2005 ka zgjatur sezonin e poleneve nga 6-21 ditë (në varësi të vendit).

 • Moti më i ngrohtë krijon polene dhe alergenë më të fuqishëm duke shkaktuar akoma më shumë alergji.

Gjithashtu faktorë të tjerë ambientalë si:

 • kufizimi i ekspozimit ndaj alergenëve në fëmijëri, si pasojë e normave higjenike më të larta që aplikohen në botën perëndimore,
 • ndryshimet e dietës,

kanë ndikuar zhvillimin e sistemit imunitar dhe në përhapjen e astmës dhe rrufës alergjike. Llogaritet që 10-30% e popullsisë botërore të jetë e prekur nga riniti alergjik dhe 300 milionë njerëz në mbarë botën të jenë të prekur nga astma.

Prirja e përgjithshme na tregon që denduria e shfaqjes së astmës, duke përfshirë format e sëmundjes shkaktuar nga poleni, myku dhe substanca të tjera alergjike, është në rritje. Simptomat e astmës dhe rinitit alergjik shpesh konsiderohen nga pacientët si gjendje virale. Duke i nënvlerësuar këto simptoma:

 • sëmundja përkeqësohet,
 • ulet cilësia e jetesës,
 • rriten shpenzimet për ta kuruar si duhet.

Disa këshilla për pacientët e diagnostikuar mund të jenë:

 • Mos lejoni që alergjitë të ndikojnë në aktivitetin tuaj ditor.
 • Takoni mjekun specialist alergolog, i cili do ju ndihmojë për trajtimin dhe do ju këshillojë për ecurinë e sëmundjes.
 • Kur është e mundur, mundohuni të shmangni kontaktet me alergenët.
 • Mbani gjithmonë me vete medikamentet që ju ka këshilluar mjeku.