Mendje e shëndoshë, për trup të shëndoshë

Shumë prej nesh janë të familjarizuar me shprehjet “Ne jemi çfarë hamë” dhe “Mendje e shëndoshë, për trup të shëndoshë”. Këto shprehje, kaq popullore për ne, e kanë zanafillën pikërisht në ekzistencën e një marrëdhënie të ngushtë mes ushqimit dhe shëndetit.

  • Si ndikon në shëndet mënyra si ushqehemi?
  • Çfarë duhet të konsumojmë në përditshmërinë tonë?

Ndjekja e një diete të pasur, duke përfshirë konsumimin e një game të gjerë ushqimesh të shëndetshme na ndihmon:

  • të përballojmë ditën me energji;
  • të jemi më pak të prekshëm nga sëmundjet e ndryshme.

Nga ana tjetër, abuzimi me ushqime jo të shëndetshme e sidomos ato që sot në kohët moderne njihen si ushqime të shpejta, ndikon në shfaqjen e problemeve shëndetësore dhe na bën më të prekshëm nga sëmundjet e ndryshme.

  • Shpesh herë ajo që është e shëndetshme për ne, nuk është e shëndetshme për një person tjetër.
  • Kultura të ndryshme kanë koncepte të ndryshme në lidhje me atë që është, apo nuk është e shëndetshme.

Megjithatë, specialistë të ushqimit, si: mjekë, nutricionistë e dietologë kanë etalone të mirëpërcaktuara në përkufizimin e ushqimeve që konsiderohen të shëndetshme dhe që japin benefite për organizmin.

  • Çfarë duhet të konsumojmë?
  • Cilat janë ushqimet që duhet të përmbajë shporta ushqimore?

Kjo është pyetja që bëjmë e ndeshim çdo fillim dite. Pyesim veten se çfarë do hamë, teksa nxitojmë të shkojmë në punë apo në shkollë. Shpeshherë, për mungesë kohe ose për neglizhencë, bëjmë zgjedhje të gabuara.

  • Në ditët e sotme, strategjia për të pasur një shëndet sa më të mirë udhëhiqet nga motoja “Ha Ylberin“.

Kjo strategji bazohet në një dietë të pasur me shumëllojshmëri produktesh, perimesh e frutash duke u përpjekur të shmangë rutinën ose zakonin e gabuar të ngënies së një numri të kufizuar ushqimesh.

Në larmishmërinë e ngjyrave të frutave dhe perimeve gjejmë dhe larmishmërinë e vitaminave, mineraleve, antioksidantëve dhe fitokimikateve që kanë një vlerë të çmueshme për shëndetin tonë.

  • Ndaj këshillohet konsumimi i një game të gjerë ushqimesh me bazë bimore dhe shtazore, në mënyrë që trupi të marrë të gjithë nutrientët e duhur.