Si t’i trajtojmë djegiet nga dielli?

djegie nga dielli

Djegia nga dielli ndodh pas ekspozimit të lëkurës në diell për një kohë të gjatë, pa përdorur krem mbrojtës, apo pa veshur rroba të përshtatshme. Simptomat zakonisht shfaqen 4 orë pas ekspozimit në diell, përkeqësohen në 24-36 orët pasuese dhe shërohen brenda 3-5 ditëve.

Simptomat karakteristike që shfaqen janë: skuqje (ngjyrë rozë e lehtë në vjollcë), fryrje, kruajtje dhe ndjeshmëri e lartë në prekje që shkon deri në dhembje, flluska, dhembje koke, të përziera, lodhje e temperaturë.

Çfarë të bëjmë?

  1. Sapo të konstatoni që jeni skuqur, duhet të largoheni nga ekspozimi direkt në diell, mundësisht të futeni në ambiente të mbyllura.
  2. Bëni dush me ujë të vakët, sepse në këtë mënyrë zbusni ndjesinë e dhembjes.
  3. Më pas aplikoni një krem hidratues me përmbajtje aloe vera ose një krem me përmbajtje hidrokortizoni 0.5-1%, sipas udhëzimeve përkatëse.
  4. Nëse keni dhembje mund të përdorni një qetësues të lehtë (paracetamol ose ibuprofen).
  5. Konsumoni sasi të lartë uji, që të zëvendësoni lëngjet e humbura. Uji mund të merret dhe përmes ushqimeve, si p.sh.: sallata jeshile, kastraveci etj. ( Kliko )
  6. Nëse formohen flluska në sipërfaqen e dëmtuar, në asnjë rast nuk duhet t’i shponi. Ato ju mbrojnë nga një infektim i mundshëm i lëkurës. Nëse shpohen aksidentalisht, duhet të përdorni një krem antiseptik.
  7. Në rastet kur, përveç flluskave, djegia përfshin më shumë se 15% të sipërfaqes së trupit, temperatura është më e lartë se 38oC dhe kemi dhembje që zgjat më shumë se 48h këshillohet një konsultë me mjekun dermatolog.

Burimi:

www.cdc.gov

https://www.aad.org/