Aktiviteti fizik dhe Diabeti

aktiviteti fizik

Pse?

 • Aktiviteti fizik i rregullt , së bashku me ushqyerjen e shëndetshme dhe kontrollin e peshës, zvogëlon rrezikun për të zhvilluar komplikacione të diabetit, siç janë sëmundjet e zemrës dhe goditja në tru.

Para se të filloni: 

 • Nëse keni qenë joaktiv për një kohë të caktuar, këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë program me ushtrime i cili mund të jetë më i vështirë sesa një ecje e shpejtë.

 • Vishni këpucë të rehatshme dhe të përshtatshme.

 • Mbani me vete ndonjë ushqim ose pije që përmban karbohidrate (sheqerna) me veprim të shpejtë në rast se do ju duhet të trajtoni sheqerin e ulët në gjak.

 • Nëse merrni insulinë ose medikamente që rrisin çlirimin e insulinës, kontrolloni sheqerin në gjak përpara, përgjatë dhe pas (disa orë) aktivitetit fizik që keni kryer, për të parë se si ky aktivitet luhat nivelin e sheqerit në gjakun tuaj.

 • Nëse keni marrje fryme ose dhimbje në gjoks, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj.

Llojet e aktivitetit fizik

Aktivitetet aerobike

 • Aktivitetet aerobike mundësojnë që frymëmarrja të jetë më e thellë dhe zemra të rrahë më shpejt (ecje, vrapim, biçikletë, not etj.)
 • Synoni të realizoni 150 minuta ushtrime aerobike në javë (mund të filloni ngadalë me nga 5 deri 10 minuta stërvitje në ditë)

Ushtrime rezistence

 • Ushtrimet e rezistencës përfshijnë ushtrime të shkurtra përsëritëse me pesha, makina peshe, fasho rezistence apo me peshën tuaj trupore, me qëllim ndërtimin e muskujve dhe forcës.

 • Synoni të bëni ushtrime rezistence 2 deri 3 herë në javë.
 • Nëse filloni ushtrime të rezistencës për herë të parë, duhet që paraprakisht të këshilloheni me mjekun juaj.

Referenca

Diabetes Canada: Physical activity. (n.d.). Retrieved April 12, 2022