Kur dhe si duhet bërë matja e presionit të gjakut?

matja e presionit te gjakut

Shpesh herë gjendemi përpara situatës kur kërkohet të kryejme matje të presionit të gjakut (‘tensionit’) në kushtet e shtëpisë. Përpara se të kryejmë këtë proces i cili në dukje është i thjeshtë, duhet të kemi parasysh disa këshilla në lidhje me momentin kur duhet të kryhet matja dhe mënyrën e saktë të realizimit.

Kur duhet bërë matja e presionit të gjakut?

  1. Para se të merrni mjekimet për presionin e gjakut.
  2. Të paktën dy orë pas ngrënies.
  3. Pas zbrasjes së fshikëzës dhe zorrëve.
  4. Një orë pas konsumit të kafes apo pirjes së duhanit.
  5. Tridhjetë minuta pas stërvitjes.
  6. Gjithmonë pasi të jeni qetësuar dhe të keni minimalisht 5 minuta pa folur.

Si duhet të kryhet matja e presionit të gjakut?

Si fillim duhet të jemi të ulur, me shpinë të mbështetur, të përveshim mëngët dhe të qetësojmë krahun në tavolinë. Mesi i rripit të aparatit duhet të jetë në lartësinë e zemrës. Shputat e këmbës duhet të pushojnë në dysheme dhe nuk duhet të kryqëzohen këmbët dhe as të flitet gjatë matjes. Suksese 🙂

Shiko posterin ilustrues

Referencë: Shoqata Kanadeze e Hipertensionit